pin

Poarta de su' Feleac - Muzeu - Cluj

Experiența nu mai este disponibilă

1
2
3
4
5
6
Oricând
6+
Restricție de vârstă
Despre

O poartă poate să însemne un capăt de drum. Tot o poartă poate să fie însă şi începutul unui drum. Te aşteptăm la Poarta de su' Feleac, la o margine de Cluj şi de lume, să facem împreună câţiva paşi pe drumul tradiţiilor, al simţirii româneşti şi al omeniei.

Plămădită din pasiune şi vis, Poarta de su' Feleac îşi propune să îi apropie pe vizitatorii săi de tradiţii. În spatele porţii maramureşene de la marginea Clujului, într-o clădire care iniţial ar fi trebuit să fie un atelier de tinichigerie, veţi găsi un muzeu...care nu este muzeu. Cel puţin nu în sensul pe care suntem obişnuiţi să îl dăm substantivului muzeu, pentru că aici nu veţi găsi exponate aşezate frumos în spatele unor paravane de sticlă, care să facă imposibilă atingerea lor şi nici nu veţi găsi plăcuţe de avertizare pe care să scrie "Nu atingeţi exponatele!".

Ba dimpotrivă, aici veţi avea ocazia să îmbrăcaţi unele din exponatele muzeului (şi aici mă refer, fireşte, la costume), veţi putea ţese la război, veţi putea găti (dacă veţi dori, fireşte) bucate tradiţionale. Poarta de su' Feleac nu îşi propune să vă prezinte tradiţiile ca pe un exponat de muzeu, la care te uiţi admirativ, eventual ceri nişte informaţii despre el, după care pleci, spunându-ţi în gândul tău că ai bifat-o şi pe asta. Abordarea pe care v-o pune în faţă este una directă, vie, în care intraţi direct în contact cu tradiţia, cu lucrurile care se găseau în gospodăriile părinţilor şi bunicilor noştri, lucruri pe care mulţi nici măcar nu au avut ocazia să le vadă vreodată.

La început a fost pasiunea pentru cultura populară, pentru tradiţii şi obiceiuri, pentru ceea ce înseamnă autentic. Au urmat apoi mulţi ani de căutări, prin sate sau prin târguri de vechituri, pe la prieteni sau pe la necunoscuţi. Pe măsură ce colecţia a început să crească, a apărut şi ideea. Cu trecerea timpului, ea a prins contur şi, împreună cu dorinţa de a arăta şi altora minunăţiile culese, a făcut să se nască acest proiect care se cheamă Poarta de su' Feleac. Un proiect al unui om, un proiect al unei familii. De fapt un proiect al nostru, al tuturor, pentru că este vorba despre noi, despre înaintaşii noştri, despre trecutul şi tradiţiile acestui popor.

Locație
Cluj-Napoca - Strada Soporului Nr. 20
Ia-ți bilete
Alege de mai jos ce opțiune ți se potrivește
Experiențe Similare
City Break Sibiu
City Break Sibiu

Sibiu, Romania

De la
1088 lei
pin
Bonus
+109
Kayak on Lake Siriu
Kayak on Lake Siriu

Lacul Siriu, Romania

De la
550 lei
pin
Bonus
+55

Noi credem că

Amintirile - nu sunt niciodată prea multe!

mobilemobile
extasy
Descarcă aplicația!

Fă parte din comunitatea Extasy!

app storegoogle play